ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ:ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για παιχνίδια που μπορούν τα παιδιά να παίξουν σε ένα πάρτι που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, πέσαμε πάνω σε μια φωτογραφία που εμάς τουλάχιστον μας θύμισε ένα παραδοσιακό αποκριάτικο παιχνίδι, το γαϊτανάκι.

Η φωτογραφία αυτή είναι από ένα πάρτι με νεράιδες και σκεφτήκαμε πως ναι, γιατί όχι, θα μπορούσαμε να σας το προτείνουμε και για το δικό σας πάρτι για να το προσαρμόσετε ανάλογα με το θέμα σας.

Γαϊτανάκι

Τι είναι και πώς παίζεται το γαϊτανάκι;

Μια πολύ ωραία περιγραφή βρήκαμε στο www.academia.edu:

Το Γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα µε το χρώµα και το κέφι της αποκριάς. Το γαϊτανάκι έδενε απόλυτα µε τα άλλα τοπικά έθιµα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο! ∆εκατρία άτοµα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα µεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 µακριές κορδέλες, καθεµιά µε διαφορετικό  χρώµα.γαϊτανάκι έθιμο

Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια γαϊτάνια γαϊτάνια γαϊτάνια και δίνουν το όνοµά τους στο έθιµο. Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν µαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται µε τοταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλοδηµιουργώντας χρωµατιστούς συνδυασµούς. Ο ένας χορευτής περνάει τη µια φορά µέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωµες πάνω στο κοντάρι δηµιουργώντας διάφορα  χρωµατιστά σχέδια. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισµένο γαϊτανάκι µένει να θυµίζει το αποκριάτικο πνεύµα…

Προσαρμόστε λοιπόν το παιχνίδι στις ηλικίες των παιδιών και στο θέμα του πάρτι (ανάλογη μουσική και κορδέλες) και διασκεδάστε όλοι μαζί!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *