Η κλασσικη λευκη τουρτα της μαμας!

Με μεγάλη χαρά σήμερα θα σας δώσω την αγαπημένη μου συνταγή για τούρτες, δηλαδή την λευκη τουρτα  που έφτιαχνε πάντα η μαμά μου για τις τούρτες των γενεθλίων μου!

Δεν ξέρω αν ο λόγος που χρησιμοποιώ και εγώ αυτήν την συνταγή για τις περισσότερες τούρτες που φτιάχνω είναι η ελαφριά, λεμονάτη γεύση της ή το ότι ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις ετών… Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι οι καλεσμένοι μένουν πάντα ικανοποιημένοι από το γευστικό αποτέλεσμα!

Συνταγη για τη λευκη τουρτα της μαμας!

Η λευκη τουρτα της μαμας!

Υλικά (για στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 28 cm)

Για το παντεσπάνι

  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • 6 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι.
  • 4 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.
  • 1 βανίλια.

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη κρυσταλλική.
  • 4 φλιτζανάκια του καφέ νερό.
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι.
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι.

Για την σαντιγί

  • 1 κουτί φυτική σαντιγί  Morfat Creamy (αυτή που είναι στο τενεκεδένιο κουτάκι).
  • 100 ml γάλα.
  • 200 gr. ζάχαρη άχνη
  • Χυμό από 1 λεμόνι.

Εκτέλεση

Παντεσπάνι

  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και χτυπάμε. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε έχοντας κατεβάσει το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
  • Βάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι

  • Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει ελαφρά.
  • Κόβουμε οριζόντια το παντεσπάνι σε δύο μέρη.
  • Με ένα κουτάλι ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι και στις δυο “φέτες” από το παντεσπάνι. Προσέχουμε να σιροπιάσουμε ομοιόμορφα το παντεσπάνι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σαντιγί

  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κουτιού της φυτικής σαντιγί σε ένα μπολ. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προσθέτουμε εναλλάξ και σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, το λεμόνι και το γάλα.
  • Βάζουμε τη σαντιγί  στο ψυγείο να κρυώσει.

Συναρμολόγηση!!!

  • Βάζουμε τη μισή σαντιγί στη μια “φέτα” από το παντεσπάνι, προσθέτουμε τη δεύτερη “φέτα” και καλύπτουμε ολόκληρη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί. Ρίχνουμε αν θέλουμε από επάνω λίγη τρούφα.

Συμβουλές

  • Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά το τενεκεδένιο κουτάκι Morfat και όχι κάποια άλλη φυτική σαντιγί.
  • Όταν έχετε ετοιμάσει τη σαντιγί δοκιμάστε την και αν σας φανεί πολύ γλυκιά, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού ακόμη. Αν σας φανεί ξινή προσθέστε λίγη ζάχαρη άχνη. (Σ.Σ. κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά χρόνια αυτή ήταν και η αγαπημένη μου στιγμή στην παρασκευή της τούρτας αφού ήμουν πάντα ο επίσημος δοκιμαστής! Τώρα αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει η κόρη μου με μεγάλη της βέβαια ευχαρίστηση!!!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>