ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ “ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ”

Μια εύκολη χειροτεχνια από χαρτί η οποία γεννά από μόνη της πολλές ιδέες. Το μίνι βιβλίο “ακορντεόν” μπορεί να γίνει πρόσκληση, ευχητήρια κάρτα, δώρο ή παιχνίδι.

Εάν χρησιμοποιήσουμε για την κοπή του χαρτονιού ένα ψαλίδι αντί για κοπίδι, είναι σίγουρα και μια πολύ ωραία χειροτεχνία για παιδιά τα οποία κυριολεκτικά τρελαίνονται για μίνι βιβλία (τα δικά μου μίνι βιβλία ποτέ δεν τα βρίσκω στη θέση τους).

Αυτήν την όμορφη και “πολλαπλής ανάγνωσης” ιδέα την βρήκαμε στη σελίδα της  Ruth Bleakley.

Για να φτιάξετε τη χειροτεχνια μίνι βιβλίο “ακορντεόν” θα χρειαστείτε τα έξης:

χειροτεχνια μινι βιβλιο

  • Λεπτό διακοσμητικό χαρτί για τα εξώφυλλα
  • Χαρτί Α4 για τη σελίδα του βιβλίου
  • Λεπτό χαρτόνι για τα εξώφυλλα (π.χ. από μπλοκ σημειώσεων
  • Κόλλα για χαρτί
  • Κοπίδι ή ψαλίδι
  • Χάρακα

Κόψτε μία κόλλα χαρτί Α4 κατά μήκος σε οριζόντιες λωρίδες ύψους περίπου 5 εκατοστών (θέλουμε να έχουμε στο τέλος 4 λωρίδες με διάστασεις περ. 30 Χ 5 εκ.). Διπλώστε κάθε λωρίδα σαν ακορντεόν 7 φορές- μία έξω και μία μέσα- για να αποκτήσετε 8 “σελίδες” (θα σας βοηθήσει να διπλώσετε τις λωρίδες στη μέση). Εάν θέλετε να γεμίσετε τις σελίδες του μίνι βιβλίου, καλύτερα να το κάνετε τώρα πριν κολληθούν στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο.

Με ένα κοπίδι κόψτε για κάθε βιβλίο που θα φτιάξετε δύο κομμάτια χαρτόνι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις σελίδες του μίνι βιβλίου. Υπολογίστε ένα περιθώριο γύρο στα 3 χιλιοστά. Κολλήστε το διακοσμητικό χαρτί στη μία πλευρά του χαρτονιού αφήνοντας ένα περιθώριο 6,5 εκ. Κόψτε τις γωνίες και διπλώστε το περιθώριο προς τα μέσα.

μινι βιβλιο χειροτεχνιαΤοποθετήστε το εξώφυλλο με την καλή του πλευρά προς τα κάτω και κολλήστε σε αυτό τη μια άκρη της “σελίδας ακορντεόν”.  Κολλήστε από πάνω το οπισθόφυλλο και πιέστε. Ανοίξτε πάλι το βιβλίο για να στεγνώσει η κόλλα. Δέστε εάν θέλετε το βιβλίο με μια κορδέλα την οποία θα έχετε κολλήσει στην εξωτερική πλευρά του βιβλίου.

ευκολη χειροτεχνια με χαρτιΚαλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *