ΠΙΝΙΑΤΑ: ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ!

Η πινιάτα είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, ίσως το πιο διασκεδαστικό από όλα τα παιχνίδια για γενέθλια, που έχει τις ρίζες του στο Μεξικό. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, σε αγόρια και κορίτσια. Παίζεται κυρίως σε υπαίθριους χώρους αλλά μπορείτε εύκολα να το προσαρμόσετε για παιχνίδι στο γκαράζ, στην πυλωτή ή ακόμα ακόμα και για παιχνίδι μέσα στο διαμέρισμα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται την επίβλεψη των γονιών τους αλλά είναι σίγουρο πως θα το διασκεδάσουν ιδιαίτερα.

Η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού είναι η εξής: το παιδί που γιορτάζει πρέπει με δεμένα τα μάτια να βρεί και να χτυπήσει με ένα ραβδί την πινιάτα μέχρι να την σπάσει. Τότε όλες οι λιχουδιές και τα δωράκια που βρίσκονταν μέσα στην πινιάτα πέφτουν στο έδαφος και όλα τα παιδιά μαζεύουν όσα περισσότερα μπορούν!παιχνίδια για γενέθλια-πινιάτα

Θα χρειαστείτε

  • Μια πινιάτα. Η πινιάτα είναι μια πολύχρωμη χάρτινη κατασκευή, το εσωτερικό της οποίας είναι κούφιο.  Πινιάτες σε διάφορα σχέδια μπορείτε να αγοράσετε από το διαδίκτυο ή να φτιάξετε μόνοι σας. Οδηγίες μπορείτε να βρείτε πάλι στο διαδίκτυο.
  • Σχοινί για να κρεμάσετε την πινιάτα
  • Καλούδια-Θησαυρούς-Κομφετί με τα οποία θα γεμίσετε την πινιάτα πριν φτάσουν βέβαια οι καλεσμένοι σας. Το στοιχείο της έκπληξης θα κάνει το παιχνίδι ακόμη πιο διασκεδαστικό.
  • Ένα ραβδί με το οποίο τα παιδιά θα χτυπούν την πινιάτα στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν τους «θησαυρούς» της.
  • Ένα μαντήλι με το οποίο θα δέσετε τα μάτια των παιδιών. Ένα σταθερό μέρος για να την κρεμάσετε (όποιο σημείο του χώρου/δωματίου εσείς θεωρείτε ιδανικό).

Πριν ξεκινήσει το πάρτυ

Γεμίστε την πινιάτα με  καραμέλες, σοκολάτες, μπαλόνια ή και μικρά δωράκια που θα αρέσουν στους μικρούς καλεσμένους σας. Μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πινιάτα ως κεντρικό θέμα της διακόσμησής σας.

Το παιχνίδι αρχίζει…

Όταν θα είναι όλοι έτοιμοι για το παιχνίδι, κρεμάστε την πινιάτα στο σημείο που έχετε προεπιλέξει.

Εκδοχή του παιχνιδιού για μεγάλα παιδιά ή (γιατί όχι) για ενήλικες.

Δέστε τα μάτια του παιδιού που γιορτάζει. Γυρίστε το 2-3 φορές γύρω από τον εαυτό του ώστε να χάσει τον προσανατολισμό του. Αφήστε το να βρει την πινιάτα και να τη σπάσει με το ραβδί του. Τα υπόλοιπα παιδιά, που έχουν απομακρυνθεί για να μη χτυπήσουν, φωνάζουν και δίνουν οδηγίες στον εορταζόμενο για να βρει το στόχο του. Όταν το παιδί καταφέρει να βρει και να σπάσει την πινιάτα αφήνει το ραβδί, λύνει τα μάτια του και μαζεύει μαζί με τους υπόλοιπους καλεσμένους τις λιχουδιές που έχουν πέσει στο έδαφος.

Εκδοχή του παιχνιδιού για μικρότερα παιδιά

Σε αυτή την εκδοχή όλοι οι μικροί καλεσμένοι χτυπούν με τη σειρά τους την πινιάτα.

Βάλτε τα παιδιά σε μία γραμμή ξεκινώντας από το πιο κοντό παιδάκι και καταλήγοντας στο ψηλότερο. Κάθε φορά που έρχεται η σειρά κάποιου να «χτυπήσει» την πινιάτα,  του δένετε τα μάτια και να το περιστρέφετε 2-3 φορές.  Εάν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, δεν είναι απαραίτητο να τους κλείσετε τα μάτια.

Κάθε παιδί, όταν έρχεται η σειρά του, χτυπάει με το ραβδί την πινιάτα 2-3 φορές. Όταν κάποιος τα καταφέρει και σπάσει την πινιάτα, τότε αφήνει το ραβδί κάτω και όλα τα παιδιά τρέχουν για να μαζέψουν τους “θησαυρούς”. Είναι σημαντικό να έχει αφήσει πρώτα το ραβδί κάτω για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει όταν ένα παιδί χτυπάει την πινιάτα, τα υπόλοιπα να βρίσκονται αρκετά μακριά ούτως ώστε να μη χτυπηθεί κάποιος κατά λάθος. Η ασφάλεια των παιδιών είναι προτεραιότητα ακόμη και όταν μιλάμε για παιχνίδια για γενέθλια.

Tip1: Το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστικό εάν καταφέρετε να κάνετε την πινιάτα να ταλαντεύεται έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα παιδιά να βρουν το στόχο τους.

Tip2: Βεβαιωθείτε πως στο τέλος του παιχνιδιού όλα τα παιδάκια θα έχουν κερδίσει κι από κάτι. 

Εάν ψάχνετε παιχνίδια για γενέθλια για μικρότερα παιδιά τότε διαβάστε πώς παίζεται η πινιάτα με τις κορδέλες που ενδείκνυται για πολύ μικρά παιδιά και για περιορισμένους χώρους.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *