ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ!

Το Πάσχα έφτασε και παραδοσιακά θα φτιάξουμε τα τσουρέκια μας. Συνταγές υπάρχουν πολλές τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο τετράδιο με τις συνταγές της κάθε νοικοκυράς. Είναι αυτές που κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, από γιαγιά σε μαμά και από εκεί σε κόρη.

Εμείς βρήκαμε μια παραδοσιακή συνταγή όχι σε κάποιο συρτάρι μας αλλά στον ιστότοπο των Μύλων Αγίου Γεωργίου που αν μη τι άλλο, γνωρίζουν από αλεύρι…

πασχαλινο τσουρεκι

Υλικά

  • 1000 γρ.αλεύρι για τσουρέκι & λίγο για το ζύμωμα
  • 225 γρ.πρόβειο βούτυρο
  • 240 γρ.γάλα φρέσκο
  • 340 γρ.ζάχαρη
  • 4αυγά
  • 50 γρ.φρέσκια μαγιά
  • 0,5 κ.γ.μαχλέπι
  • 0,66 κ.γ.μαστίχα κοπανισμένη
Υλικά για το Ψήσιμο
  • 1αυγό
  • λίγο νερό
  • 250 γρ.αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να χλιαρύνει (όχι όμως να κρυώσει). Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ
  • Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
  • Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 τσουρέκια.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Η συνταγή είναι από το alevri.com όπου μπορείτε να βρείτε πλήθος συνταγών από την ελληνική και διεθνή κουζίνα.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *