ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ!

Η συνταγή για τηγανιτα πιτακια με τυρι είναι μια παραδοσιακή συνταγή για πεντανόστιμα τυροπιτάκια με ζύμη μαγιάς. Αν δεν έχετε ξαναφτιάξει ζύμη με μαγιά, μην τη φοβηθείτε! Πιστεύουμε πως οι οδηγίες μας θα σας βοηθήσουν να έχετε μια επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια!

Τα τηγανιτά τυροπιτάκια σερβίρονται ζεστά, αν όμως θέλετε να τα προσφέρετε στο πάρτι σας σίγουρα δεν θα αφήσετε τους καλεσμένους σας για να … πιάσετε το τηγάνι! Φτιάξτε τα πιτάκια λοιπόν λίγες ώρες πριν και ζεστάνετέ τα στο φούρνο μικροκυμάτων πριν τα σερβίρετε στο πάρτι.

Συνταγη για τηγανιτα πιτακια με τυρι

τηγανιτα πιτακια με τυρι 1

 Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 σακουλάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό (η ακριβής ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και από την υγρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος)
  • 400 γρ. τυρί φέτα για τη γέμιση
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το χλιαρό νερό και διαλύετε το αλάτι και τη μαγιά. Η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ σημαντική για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί η μαγιά (ιδανικά το νερό πρέπει να έχει περίπου 10° C το καλοκαίρι και 22° C το χειμώνα).
  2. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια. Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφικτή προσθέστε λίγο χλιαρό νερό ακόμη. Αν είναι πολύ αραιή προσθέστε λίγο αλεύρι.
  3. Σκεπάστε καλά το μπολ με μια χοντρή πετσέτα και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος (π.χ. δίπλα στο καλοριφέρ) μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Όλο αυτό το διάστημα δεν θα πρέπει να κουνάτε το μπολ.
  4. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη βάλτε λίγο βούτυρο στα χέρια σας και χωρίστε την σε δέκα (περίπου) μπάλες στο μέγεθος της χούφτας σας.
  5. Για να φτιάξετε το πιτάκι ανοίξτε τη ζύμη με τα δάχτυλά σας πιέζοντας στον πάγκο (μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε τα χέρια σας για να μην κολλάει η ζύμη). Προσθέστε το θρυμματισμένο τυρί και κλείστε το πιτάκι απ’ όλες τις πλευρές (και από τα πλαϊνά) πιέζοντας ελαφρά.τηγανιτα πιτακια με τυρι 5
  6. Τηγανίστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα ( μη βάλετε πολύ λάδι στο τηγάνι, τα πιτάκια δεν θα πρέπει να καλύπτονται).
  7. Βγάλτε τα πιτάκια από τη φωτιά και βάλτε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν το λάδι.
  8. Σερβίρετε όσο είναι ακόμη ζεστά.

τηγανιτα πιτακια με τυρι 3


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *